Ξεσπαθώνουν οι Αμερικανοί
Πηγή : ΕΘΝΟΣ 29-3-08
Οι Αμερικανοί πιστεύοντας ότι υπάρχουν τα περιθώρια πιέζουν ασφυκτικάτην ελληνική πλευρά να αποδεχθεί λύση εντός των επόμενων 72 ωρών.
Σε ασφυκτικό κλοιό αμερικανικών πιέσεων, προκειμένου να κλείσει άρον άρον το Σκοπιανό και να μη διαταραχθεί η «φιέστα» της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς τιμήν του απερχόμενου πρόεδρου Μπους, βρίσκεται εγκλωβισμένη η κυβέρνηση, με τον κ. Καραμανλή να μην έχει όμως άλλο δρόμο πέραν του Βέτο.
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό μετά τις απροκάλυπτες αμερικανικές παρεμβάσεις που απαιτούν να μην υπάρξει βέτο, προσδίδουν χαρακτήρα θρίλερ στις επόμενες 72 ώρες, όταν θα έχει πια ολοκληρωθεί την Τετάρτη το δείπνο των 26 ηγετών του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και θα έχει ήδη ληφθεί η απόφαση για τη διεύρυνση.
Η κ. Μπακογιάννη είχε την ευκαιρία να πάρει μια ακόμη «αυθεντική γεύση» για την αμερικανική στάση, στο τηλεφώνημα που δέχθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής και ενώ βρισκόταν στη Σλοβενία, από την Αμερικανίδα ομόλογό της Κ. Ράις, η οποία διεμήνυσε ότι η Ουάσιγκτον απαιτεί λύση στο Σκοπιανό και δεν δέχεται βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.
Ο πρόεδρος Μπους δηλώνοντας την Πέμπτη «σθεναρός υποστηρικτής της ενθάρρυνσης της λήψης της σωστής απόφασης στο Βουκουρέστι, για την Αλβανία, την Κροατία και τη Μακεδονία», έδωσε το σύνθημα για την κινητοποίηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ώστε να ξεπερασθεί το τελευταίο εμπόδιο στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην οποία θα συμμετάσχει.
Η υπ. Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις παίρνοντας τη σκυτάλη έστειλε το δικό της, ακόμη πιο σαφές μήνυμα, μιλώντας την Παρασκευή στην εφημερίδα «Ουάσιγκτον Τάιμς»: «Θα είναι κρίμα εάν κάτι το οποίο ανήκει στην αρχαιότητα θα αποτελέσει εμπόδιο σε αυτό που θεωρώ ότι αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα για τη Μακεδονία», δήλωσε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας και πρόσθεσε ότι «η ένταξη στο ΝΑΤΟ της Αλβανίας, της Κροατίας και της Μακεδονίας θα είναι σταθεροποιητικός παράγοντας για τα Βαλκάνια σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο. Οι τρεις χώρες έχουν αποδείξει την αξία τους σχετικά με μια σειρά σημαντικών πρωτοβουλιών για θέματα ασφαλείας...».
Μετά τον αιφνιδιασμό της περασμένης Τρίτης όταν ο κ. Νίμιτς χωρίς να το αναμένει η ελληνική πλευρά υπέβαλε την πρότασή του (που αποκάλυψε το «Εθνος» την Παρασκευή), άνοιγε ο δρόμος για τη συντήρηση της ασφυκτικής πίεσης μέχρι την ύστατη στιγμή (σε πλήρη συνεργασία με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ).
Η πρόταση του κ. Νίμιτς προέβλεπε διπλή ονομασία με χρήση του «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στην κυριλλική γραφή για το εσωτερικό, της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» για διεθνή χρήση.
Η σκοπιανή πλευρά, παρά τις εσωτερικές έριδες και αντιπαραθέσεις, θεωρεί ότι με τέτοιες κινήσεις αφενός κατοχυρώνει ως «κεκτημένο» την τελευταία πρόταση Νίμιτς και συγχρόνως στριμώχνει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση Καραμανλή, καθώς το βάρος της ευθύνης για το αδιέξοδο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ πέφτει στην Ελλάδα.
Τα λάθος μηνύματα της Αθήνας
Οι λανθασμένοι χειρισμοί των τελευταίων εβδομάδων και κυρίως τα συγκεχυμένα και αντιφατικά μηνύματα προς την Ουάσιγκτον, αυτοεγκλώβισαν την κυβέρνηση σε αυτή την κατάσταση, όπου παρά τη «συμμόρφωση» στο θέμα του Κοσόβου, τη στήριξη στον κ. Ερντογάν και την αποδοχή τής (εκτός πλαισίου ΟΗΕ) παράλληλης μεσολάβησης από έναν Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, καταλήξαμε σε μια απολύτως αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα πρόταση του διεθνούς μεσολαβητή.
Η εντύπωση που είχε δημιουργηθεί είναι ότι η Αθήνα θα μπορούσε να αποδεχθεί και ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό και η «έκπτωση» θα μπορούσε να αφορά και το εύρος χρήσης (δηλαδή να εξαιρείται η χρήση στις διμερείς σχέσεις με τρίτα κράτη αλλά και η εσωτερική χρήση, όπου θα παρέμενε η ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Ελληνας διαπραγματευτής κ. Αδ. Βασιλάκης είχε λάβει οδηγίες από την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να μεταφέρει διακριτικά στον κ. Νίμιτς ότι η Ελλάδα δεν θα έβλεπε αρνητικά μια πρόταση με την ονομασία «Νέα Μακεδονία», ενώ μερικές εβδομάδες πριν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της κ. Μπακογιάννη στην Ουάσιγκτον είχε διαμορφωθεί η εντύπωση ότι το «erga omnes», όπως το ερμηνεύει η Ελλάδα, εξαιρεί τη χρήση στις διμερείς σχέσεις και στο εσωτερικό.
Ακόμη και την τελευταία στιγμή, την Παρασκευή, η συνέντευξη της κ. Μπακογιάννη στη γερμανική «Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ» απλώς επιβεβαίωνε τα λάθος μηνύματα, καθώς η υπουργός Εξωτερικών δήλωνε ότι το όνομα «Νέα Μακεδονία» (όπως και το «Ανω Μακεδονία») αποτελεί βάση διαπραγμάτευσης, παρά το γεγονός ότι το όνομα αυτό δεν εμπεριέχει γεωγραφικό προσδιορισμό...
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
2 σχόλια:
ΝΑΙ, ΝΑΙ, ΝΑΙ.
Διότι η οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία θα έχει το ίδιο ακριβώς σημερινό αποτέλεσμα.
Μήπως η FYROM δεν αποκαλείται απ' όλους Μακεδονία ; Μήπως η μελλοντική ΝΕΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή ΑΝΩ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ή δεν ξέρω κι' εγώ πώς θα ονομαστεί, δεν θα αποκαλείται απ' όλους και πάλι Μακεδονία.
Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι ο BUSH αποκαλούσε τα Σκόπια Μακεδονία και δεν μπόρεσε ο παρεβρισκόμενος ΄Ελληνας πρωθυπουργός να τον ταπώσει με ένα OBJECTION.
Τι μπορούμε να πετύχουμε όταν δεν διεκδικούμε και περιμένουμε τα εθνικά μας θέματα και προβλήματα να τα λύσουν οι "σύμμαχοί μας".
Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης κατά πλειοψηφία για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :
ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημοσίευση σχολίου