Τρίτη 25 Μαρτίου 2008

ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ

Γκρούεφσκι: "Εκβιάζει η Αθήνα"


Πηγή : ΕΘΝΟΣ 24-3-08


Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατηγορεί την Αθήνα για εκβιασμό σχετικά με το θέμα της ονομασίας λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση.

Για εκβιασμό από την πλευρά της Αθήνας μίλησε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νικόλα Γκρούεφσκι σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά τη συνάντησή του στα Σκόπια με τον εσθονό ομόλογό του Αντρους Ανσιπ.

"Δεν μπορώ να είμαι τόσο αισιόδοξος, όσο είμαι ρεαλιστής σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας. Η κατάσταση είναι τέτοια που η Ελλάδα έχει πρόθεση να θέσει βέτο εφόσον δεν αποδεχτούμε τον εκβιασμό της. Εμείς δεν μπορούμε να αποδεχτούμε εκβιασμό, με τον τρόπο που θέλει η Αθήνα.

Είναι σχεδόν βέβαιο, ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα ασκήσει βέτο για την ένταξη της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, τότε οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας θα περιέλθουν σε βαθιά κρίση και κατά πάσα πιθανότητα θα διακοπούν", ανέφερε ο Γκρούεφσκι.

"Το βέτο της Ελλάδας θα προκαλέσει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες της Μακεδονίας και θα υπάρξουν μακροχρόνιες αρνητικές συνέπειες στις σχέσεις των δύο χωρών. Σε μία τέτοια περίπτωση, η χώρα μας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις και θα συνεχίσει με την εφαρμογή των μέτρων για την καλυτέρευση της ζωής των πολιτών της.

Πιθανόν θα περιμένει κάποια άλλη ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια ή και δεκαετίες, για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, αλλά θα ξεπεράσει αυτή την περίοδο. Όμως η Ελλάδα θα προκαλέσει ζημιά, τόσο σε εμάς, όσο και στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, καθώς και στον ίδιο της τον εαυτό", είπε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.

"Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ με τις τρεις χώρες (σ.σ. εννοεί Κροατία, Αλβανία και ΠΓΔΜ) είναι προς το συμφέρον της Συμμαχίας. Η απόφαση της Ελλάδας (για βέτο) στρέφεται κατά του ίδιου του ΝΑΤΟ. Ωστόσο αυτό δεν θα μας εμποδίσει να συνεχίσουμε την πορεία μας για τη δημιουργία μίας σύγχρονης και ισχυρής χώρας".

1 σχόλιο:

Μακεδών είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης κατά πλειοψηφία για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ