Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΑΣΤΑΘΕΙΑ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ


Απειλεί με αποχώρηση το DPA
Κίνδυνος διάλυσης για τον κυβερνητικό συνασπισμό της ΠΓΔΜ


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 11/3/08


Με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό απειλεί τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών (DPA) του Μεντούχ Θάτσι. Εάν η απειλή αυτή γίνει πραγματικότητα, τότε η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας, το DPA ζήτησε από το VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι την ικανοποίηση έξι αιτημάτων που συνδέονται με την αλβανική εθνική κοινότητα και απείλησε με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, σε περίπτωση που δεν εισακουστεί.Το DPA ζήτησε τα έξι αιτήματά του να διευθετηθούν μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Βουκουρέστι από τις 2 έως τις 4 Απριλίου.

«Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός, κ. Γκρούεφσκι, δεν δείξει ετοιμότητα για την ικανοποίηση των αιτημάτων αυτών, τότε τις επόμενες ημέρες το DPA θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αποχώρησής του από τον κυβερνητικό συνασπισμό» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Ο κ. Θάτσι είχε απειλήσει και τον περασμένο Ιούνιο ότι θα αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό λόγω διαφωνιών με τον κ. Γκρούεφσκι για το χειρισμό θεμάτων που αφορούν στη θέση και τα δικαιώματα των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, ωστόσο δεν είχε προχωρήσει στην πραγματοποίηση των απειλών αυτών.

2 σχόλια:

Μακεδών είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Μακεδών είπε...

Οι απειλές του DPA στη συγκεκριμένη κρίσιμη στιγμή για το Σκοπιανό ζήτημα στοχεύουν στην ικανοποίηση γενικώτερων Αλβανικών εθνικιστικών συμφερόντων και είναι ένα ακόμα βήμα του Αλβανικού μεγαλοιδεαλισμού.

Αυτό αποτελεί μία επιπλέον αιτία αναταραχής στη γενικώτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Βέβαια για μας τα ζητούμενα είναι να μήν επιτρέψουμε επέκταση αναταραχών (ενάντια στους Αμερικανούς συμμάχους μας) και ποιά Εθνικά οφέλη θα αποκομίσουμε.