Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΗ ΜΠΑΝΑΝΟΦΛΟΥΔΑ

Παιχνίδι αποπροσανατολισμού από τα Σκόπια

Πηγή : EΘΝΟΣ 14/3


Παιχνίδι από διαφορετικές αφετηρίες παίζεται με το θέμα της κυβέρνησης στα Σκόπια, ενώ χθες αργά το βράδυ η Κεντρική Επιτροπή του αλβανικού κόμματος DPA ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση του προέδρου του, Μ. Θάτσι, να αποχωρήσει από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ετσι, δεν αποκλείεται, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ο απώτερος σκοπός να είναι ο αποπροσανατολισμός του δυτικού παράγοντα εν όψει της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ τον Απρίλιο στο Βουκουρέστι.

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι, μέσα στις επιδιώξεις της είναι να εμφανιστεί με κάθε ευκαιρία ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε συμφωνία για την ονομασία, επικαλούμενη τη ρευστή πολιτική κατάσταση της χώρας.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης των Σκοπίων, όπως η εφημερίδα «Ντνέβνικ», έκαναν λόγο χθες ακόμη και για συμπεφωνημένη κίνηση μεταξύ του Ν. Γκρούεφσκι και του Μ. Θάτσι. Επίσης, το «Κανάλι 5» ανέφερε ότι οι δυο τους έχουν συμφωνήσει ήδη για εκλογές, τις οποίες μάλιστα προσδιόριζε για τις 30 Απριλίου.

Ιδιαίτερη σημασία, όμως, έχουν κάποιες τοποθετήσεις του για το ζήτημα της ονομασίας. Ο κ. Τσερβενκόφσκι παραδέχτηκε ότι η πρόσκληση του ΝΑΤΟ μπορεί εύκολα να μη γίνει πραγματικότητα και έκανε λόγο για μια λύση για το όνομα που θα περιγράφει το πολίτευμα της χώρας, αλλά και «θα προστατεύει τη μακεδονική ταυτότητα», όπως είπε, και θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Αργά το βράδυ ο Μ. Θάτσι δήλωσε ότι «από σήμερα το DPA δεν ανήκει στον κυβερνητικό συνασπισμό», ενώ σε ερώτηση για το αν τεθεί το δίλημμα «όνομα ή ΝΑΤΟ», είπε ότι το κόμμα του τάσσεται «υπέρ της διαφύλαξης του συνταγματικού ονόματος και της εθνικής ταυτότητας του μακεδονικού λαού».


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αυτά και άλλα παρόμοια είναι τα κόλπα των Αλβανών.
Δεν χρειάζεται ούτε η παραμικρή ένδειξη διαλακτικότητας από την ελληνική πλευρά.
Υπάρχει κίνδυνος εκτροπής των διαπραγματεύσεων προς όφελός τους.
Χρειάζεται ελληνική εμμονή, σκληρότητα και αποφασιστική χωρίς συζήτηση απόρρηψη όλων των άθλιων Αμερικανικών προτάσεων.
Αυτά και ας μην αρέσουν στους "φίλους" μας τους Αμερικανούς.