Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ ΘΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ


Όλοι περιμένουν τα Σκόπια

Πηγή : ΕΘΝΟΣ 18- 3 - 08

Οι θέσεις της Ελλάδας είναι γνωστές, αρκέστηκε να σχολιάσει η Ντ.Μπακογιάννη για τα δημοσιεύματα περί νέων προτάσεων για το όνομα της ΠΓΔ.

Οι προφορικές προτάσεις Νίμιτς βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, ειδικά μέχρι να αποτυπωθούν και επισήμως (και εγγράφως) στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας στη Νέα Υόρκη, ωστόσο η ελληνική πλευρά εμφανίζεται σίγουρη ότι δεν υπάρχει λόγος νέων κινήσεων.


Όπως σχολίασε την Τρίτη η Ντ.Μπακογιάννη, κατά την έξοδό της από το Μέγαρο Μαξίμου, αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, η Ελλάδα έχει μία ξεκαθαρισμένη θέση με την οποία έχει προσέλθει σ' αυτές τις διαπραγματεύσεις. Κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε εντατικοποίηση των προσπαθειών σ' αυτές τις 15 ημέρες, οι οποίες μένουν μέχρι το Βουκουρέστι. Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές και εντός της χώρας αλλά κυρίως είναι γνωστές εκτός της χώρας».

Η υπουργός Εξωτερικών λίγο νωρίτερα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική επιτροπή για τις εξελίξεις.

Σημειώνεται ότι τα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ δημοσιοποίησαν πληροφορίες που θέλουν τα ονόματα που πρότεινε ο ειδικός μεσολαβητής του γ.γ. του ΟΗΕ να είναι Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας και Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια, αλλά και να ζητάει από την Ελλάδα αναγνώριση «της γλώσσας ως μακεδονικής, του λαού ως μακεδονικού και του πολιτισμού ως μακεδονικού».

Κατά κάποιες εκτιμήσεις, ωστόσο, η πλευρά της ΠΓΔΜ επιδίωξε να «κάψει» τις νέες προτάσεις πριν αποτυπωθούν επισήμως, επειδή προσεγγίζουν περισσότερο τις ελληνικές θέσεις.

«Ενημέρωση όπως πρέπει»

Εξάλλου, ο Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ενημέρωση γίνεται μόνο από την πλευρά της ΠΓΔΜ, είπε ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

"Δεν εννοώ με άγνοια των πολιτών, αλλά με τήρηση κανόνων για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Δεν είναι άρνηση ενημέρωσης των ελλήνων πολιτών. Άλλωστε το είχαμε πει και έχει γίνει. Ενημερώθηκαν και μπορούν να ενημερωθούν, ανά πάσα στιγμή, οι πολιτικοί αρχηγοί όλων των κομμάτων της ελληνικής Βουλής", επεσήμανε.

Αισιόδοξος Τσερβένκοφσκι

Αισιόδοξος ότι το ζήτημα της ονομασίας θα έχει επιλυθεί πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου), εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Λιουμπλιάνα, στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης στη Σλοβενία (προεδρεύουσα χώρα της Ε.Ε.), ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας δήλωσε ότι τα Σκόπια εργάζονται για ένα λογικό συμβιβασμό, προκειμένου να μπει ένα τέλος στη 17χρονη διαφορά για το όνομα με την Ελλάδα, συμπληρώνοντας ότι ένα όνομα που δεν «τραυματίζει» την εθνική ταυτότητα της ΠΓΔΜ, θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, τα Σκόπια δεν είναι έτοιμα να δεχθούν μία ονομασία που θα υπαγορεύσει η Αθήνα, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ για να επιβάλει μία λύση.

Όσον αφορά την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι η χώρα του αναμένει την προσκληση της Συμμαχίας, σημειώνοντας ότι όλα τα μέλη της πιστεύουν ότι η ΠΓΔΜ πληροί τα κριτήρια ένταξης. «Το μόνο πρόβλημα που απομένει, είναι η διμερής διαφορά με τη γείτονα Ελλάδα αναφορικά με το όνομα της χώρας μας», παρατήρησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: