Τετάρτη 12 Μαρτίου 2008

ΠΡΩΤΑ Η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ : 11-03-08

Φριντ: Το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ απειλεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Το θέμα του ονόματος απειλεί την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ τόνισε ο Αμερικανός βοηθός υπ. Εξωτερικών αρμόδιος για την Ευρώπη, Ντάνιελ Φριντ, στη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον της επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, η οποία αφορούσε τη διεύρυνση της Συμμαχίας.

«Ένα θέμα απειλεί την υποψηφιότητα της Μακεδονίας, η διένεξη μεταξύ Ελλάδας και Μακεδονίας για το όνομα της Μακεδονίας. Χωρίς επίλυση αυτού του ζητήματος η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι θα παρεμποδίσει την αποστολή πρόσκλησης στη Μακεδονία για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ» επισήμανε ο κ. Φριντ και συνέχισε:

«Η κυβέρνηση Μπους έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την υποστήριξή της στις συνομιλίες υπό τον ΟΗΕ για το θέμα του ονόματος. Έχει ενθαρρύνει και τα δυο μέρη να εργασθούν μαζί και με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, να εκμεταλλευθούν το χρονικό διάστημα που απομένει έως το Βουκουρέστι για να καταλήξουν σε μια λύση που θα είναι προς όφελος όλων, και να μην επιτρέψουν σε αυτό το θέμα να εμποδίσει την πρόσκληση προς τη Μακεδονία».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσφατα είχε επισκεφθεί τα Σκόπια και εκτελεί επίσης χρέη υφ. Εξωτερικών (τρίτου στην ιεραρχία) αναπληρώνοντας προσωρινά τον πρόσφατα αποχωρήσαντα Νίκολας Μπερνς, εξέφρασε την υποστήριξη των ΗΠΑ στην ένταξη της Κροατίας και της Αλβανίας, και σημείωσε ότι όλες οι χώρες έχουν επιδείξει σημαντική πρόοδο στα πολιτικά, οικονομικά και επιχειρησιακά κριτήρια ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Πρόσθεσε δε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους πρέπει να εξετάσουν εάν είναι καλύτερα για τη Συμμαχία και τη σταθερότητα των Βαλκανίων οι χώρες αυτές να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή να μείνουν εκτός της Συμμαχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: