Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

ΝΑ ΜΗ ΠΕΣΟΥΜΕ ΣΤΗ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ


Γρίφος η νέα πρόταση Νίμιτς


Στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα η συνάντηση του διαπραγματευτή με τους Βασιλάκη και Δημητρόφ


Πηγή : EΘΝΟΣ 19/3

Εξαντλούνται απελπιστικά πλέον τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Σκοπιανό που θα απέτρεπε την προβολή βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τα δύο μέρη απλώς ετοιμάζονται να διαχειρισθούν τη νέα πρόταση Νίμιτς που αναμένεται να υποβληθεί μόλις λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι.
Η νέα συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους δύο διαπραγματευτές θα γίνει τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη και αμέσως μετά δεν αποκλείεται η τελική πρότασή του να τεθεί για διαβούλευση σε αναβαθμισμένες συνομιλίες, διαδικασία την οποία εγκαινίασε η Αμερικανίδα διπλωματική υπάλληλος Βικτόρια Νούλαντ με τη συνάντηση Μπακογιάννη- Γκρούεφσκι στις Βρυξέλλες.
Καθώς όμως δεν απομένουν παρά λίγες ημέρες μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (2-4 Απριλίου), καλά ενημερωμένες πηγές τόνιζαν ότι και αν ακόμη συμφωνήσουν οι δύο πλευρές δεν θα υπάρχει χρόνος για την προώθηση συγκεκριμένων συνταγματικών αλλαγών από τη σκοπιανή κυβέρνηση, προκειμένου να μπορεί να υλοποιηθεί η όποια συμφωνία.

Απορρίπτει η Αθήνα
Η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει τις ιδέες που πρότειναν, να δώσει τώρα το πράσινο φως για ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εφόσον υπάρξει συμφωνία την τελευταία στιγμή και να αρκεσθεί σε αμερικανικές εγγυήσεις, για υλοποίηση των συμφωνηθέντων, μέσω της αναγκαίας συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια.

Η «διαρροή» της σκοπιανής πλευράς τη Δευτέρα σχετικά με το περιεχόμενο των ιδεών που παρουσίασε ο κ. Νίμιτς στους κ. Βασιλάκη και Δημητρόφ στη Βιέννη εξυπηρετεί όχι μόνο την ίδια τη σκοπιανή πλευρά αλλά και όσους στην Αθήνα λοξοκοιτάζουν σε άρον άρον κλείσιμο του Σκοπιανού με την προβολή μιας υποτιθέμενης καλής ονομασίας, παραβλέποντας και το ουσιαστικό σημείο που αφορά το εύρος χρήσης της.

Ερωτηματικά όμως υπάρχουν και από τη μεθοδολογία την οποία έχει επιλέξει ο κ. Νίμιτς, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε μια «σύνθεση» των όσων έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα και προφορικά αναφέρθηκε στην πρόταση για τρεις ονομασίες, δηλαδή «Ανω Μακεδονία», «Νέα Μακεδονία» ή «Δημοκρατία της Μακεδονίας Σκόπια», επαναφέροντας την πρώτη πρόταση που είχε υποβάλει το 2005 και επαναλαμβάνοντας μόνο δύο από τα πέντε ονόματα που είχε προτείνει στις 19 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τα σκοπιανά ΜΜΕ, θα αναγνωρίζονται η γλώσσα και η ταυτότητα του λαού ως «μακεδονικά» και υπάρχει μια ασαφής αναφορά για τη χρήση του νέου ονόματος για όλες τις χρήσεις, χωρίς να διευκρινίζεται εάν καλύπτονται απολύτως όλες οι διεθνείς χρήσεις, όπως ζητά η Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να θεωρείται τίποτα ως δεδομένο από τις μέχρι τώρα προτάσεις του κ. Νίμιτς και αυτό δημιουργεί ανησυχία για το τι θα προτείνει στην τελική φάση της διαδικασίας πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου).

Το όνομα
Από τα τρία ονόματα που προτάθηκαν τη Δευτέρα μόνο το «Ανω Μακεδονία» ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που έχει θέσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, ενώ απομένει η διευκρίνιση του δεύτερου σκέλους της συμφωνίας, ώστε η χρήση του νέου ονόματος να αφορά όλες τις διεθνείς χρήσεις αλλα και τα ταξιδιωτικά έγγραφα των πολιτών της χώρας.

Τα Σκόπια, δημοσιοποιώντας τις τελευταίες ιδέες Νίμιτς και επικαλούμενα τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της χώρας, επιχειρούν να διεκδικήσουν ευνοϊκότερες προτάσεις στην επόμενη συνάντηση με τον διεθνή μεσολαβητή (εφόσον στην Ελλάδα θα έχει ήδη... προσφερθεί μια ανεκτή σύνθετη ονομασία), που θα αφορούν την κατοχύρωση, και μάλιστα με την ελληνική συναίνεση, «μακεδονικής» ταυτότητας και «μακεδονικού» λαού (που αποτελεί τον πυρήνα του σκοπιανού αλυτρωτισμού) και εξουδετέρωση της νέας σύνθετης ονομασίας, με ρυθμίσεις που θα αφορούν το εύρος χρήσης της αλλά και τη μορφή με την οποία θα χρησιμοποιείται στο εξωτερικό (π.χ. με σύντμηση του επιθετικού προσδιορισμού - «R.Ν.Μacedonia»).

Συγχρόνως, η σκοπιανή πλευρά θεωρεί ότι ασκεί πίεση, προβάλλοντας τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, καθώς πράγματι η Ελλάδα θα έχει να αντιμετωπίσει ισχυρότατες αντιδράσεις από τους Συμμάχους και κυρίως από τους Αμερικανούς, εάν τελικά εμποδίσει την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Πολύ περισσότερο, εάν είναι η Ελλάδα αυτή που θα αναγκασθεί την τελευταία στιγμή να απορρίψει την τελική πρόταση Νίμιτς.


ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ
Παραλήρημα Γκρούεφσκι κατά της Ελλάδας

Με νέες επιθέσεις εναντίον της χώρας μας επιχειρούν τα Σκόπια να ανεβάσουν τους τόνους στην πιο κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης. Ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι κατήγγειλε την Ελλάδα για συνεχείς εκβιασμούς, που δεν αρμόζουν σε μια ευρωπαϊκή χώρα όπως είπε, ενώ την περιέγραψε ως έναν πολύ ισχυρό αντίπαλο, που έχει μεγάλη οικονομική δύναμη και συμμαχίες στις διεθνείς σχέσεις. Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτοί οι εκβιασμοί στοχεύουν να γκρεμίσουν την αξιοπρέπεια και την εθνική ταυτότητα της χώρας του και επανέλαβε ότι στο θέμα της ονομασίας δεν μπορεί να παραβιάσει την κόκκινη γραμμή που έχει τεθεί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ τα βαλε και με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, γιατί με δηλώσεις του υποστήριξε τις ελληνικές θέσεις για την ονομασία, και ο πρέσβης της χώρας στο Παρίσι κ. Ιβάνοβσκι υπέβαλε προχθές νότα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας στον επικεφαλής της Διεύθυνσης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Αναφορικά με τη συνάντηση της Βιέννης, τα ΜΜΕ των Σκοπίων κάνουν λόγο για μη ευνοϊκές εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις και ότι οι ιδέες που κατέθεσε ο Μ. Νίμιτς βρίσκονται στη γραμμή των αποδεκτών από την Ελλάδα εκδοχών.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει δημιουργηθεί στα Σκόπια είναι και οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στον Τύπο ότι ο πρώην πρωθυπουργός από το 2002 μέχρι το 2006, Βλάντο Μπούτσκοβσκι, τάχθηκε υπέρ της ονομασίας «Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια»

Ομως και στο θέμα της κυβέρνησης η αποχώρηση του Δημοκρατικού Κόμματος των Αλβανών (DPA) εξελίσσεται σε πολιτικό φιάσκο. Ο ηγέτης του Μεντούχ Θάτσι εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο της απόλυσης του αντιπροέδρου του κόμματος κ. Αλίου, ο οποίος προχθές κάλεσε όλους τους Αλβανούς, υπουργούς και αξιωματούχους, να αποσυρθούν από τους θεσμούς της χώρας, μετά την κατηγορία του Ν. Γκρούεφσκι ότι η κίνηση του DPA να φύγει από κυβέρνηση μπορεί να εξυπηρετεί και ξένα συμφέροντα, αναφέροντας και την Ελλάδα. Η ενέργεια αυτή αποδίδεται τώρα σε πρωτοβουλία του Αλίου, ενώ ο Μ. Θάτσι μετά την επιστροφή του προχθές το απόγευμα από την Αλβανία έσπευσε να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι, χαμηλώνοντας τους τόνους. Ετσι οι πληροφορίες φέρουν το Δημοκρατικό Κόμμα των Αλβανών ακόμη και να επιστρέφει σύντομα στην κυβέρνηση, κάτι που θα επιβεβαιώσει όσους έκαναν λόγους για «σικέ» παιχνίδι.

Ενδεικτικό της νευρικότητας που υπάρχει στα Σκόπια είναι ότι συντηρείται και το μέτωπο με τη Βουλγαρία. Δημοσιεύματα φέρουν τον Βούλγαρο πρόεδρο Γκ. Παρβάνοβ να κατηγορεί την ΠΓΔΜ ότι κλέβει την Ιστορία. Οπως δήλωσε, μπορεί η χώρα του να στηρίζει τα Σκόπια ώστε να ενταχτούν στο ΝΑΤΟ, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχτεί και το γεγονός της κλοπής της Ιστορίας.

1 σχόλιο:

Μακεδών είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης κατά πλειοψηφία για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ