Παρασκευή 14 Μαρτίου 2008

ΥΠΟΒΑΘΜΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ

Τέρμα πάλι με το όνομα!

Πηγή : EΘΝΟΣ 14/3


Δεν σώζεται η κατάσταση στην υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων κατά κανένα τρόπο πλέον στην παρούσα φάση - ούτε φυσικά με ταπεινωτικές για τη χώρα μας συναντήσεις, σαν αυτή στην οποία έσυραν οι Αμερικανοί την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη στις Βρυξέλλες, όπου την υποχρέωσαν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι και μάλιστα παρουσία της... Αμερικανίδας πρέσβεως στο ΝΑΤΟ Βικτόρια Νούλαντ!

Τον Γκρούεφσκι που, αποθρασυμένος από τη συνάντηση με την Ντόρα, ισχυρίστηκε στη συνέχεια σε συνέντευξη Τύπου στη βελγική πρωτεύουσα ότι είχε και συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή - κάτι που η ελληνική κυβέρνηση υποβαθμίζει σε απλή «ανταλλαγή κοινωνικών φιλοφρονήσεων» στο περιθώριο της συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έλαβε χώρα σε ξενοδοχείο των Βρυξελλών.

Κατ ουσίαν δεν υφίσταται πλέον πολιτικός συνομιλητής από την πλευρά των Σκοπίων, ανεξαρτήτως του ότι αυτή η θεατρική παράσταση πια των συνομιλιών υπό τον Νίμιτς θα συνεχιστεί, όπως και οι αμερικανικές πιέσεις.

Οι Αλβανοί όμως δεν πρόκειται να υποχωρήσουν. Η ανεξαρτησία του Κοσόβου τους έχει δώσει φτερά. Γνωρίζουν ότι τώρα είναι ευκαιρία να αποσπάσουν μεγάλες υποχωρήσεις από τους Σλάβους και να προωθήσουν τα σχέδια απόσχισης από την ΠΓΔΜ και ενσωμάτωσής τους στο Κόσοβο και κατόπιν στη «Μεγάλη Αλβανία».

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ
Πάλι βέτο τώρα στο Βουκουρέστι

Το βέτο αποτελεί τη μοναδική επιλογή του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή. Ακόμη και αν η κυβέρνηση Γκρούεφσκι επιβιώσει μέχρι τότε, είναι πια ανίκανη να διαπραγματευτεί οτιδήποτε - πόσω μάλλον να κάνει υποχωρήσεις και να μπορέσει να τις τηρήσει. Μόνο μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα ξαναρχίσουν συζητήσεις για το όνομα, όσο και αν η Αθήνα ίσως περάσει δύο δύσκολες εβδομάδες λόγω αμερικανικών πιέσεων για παραχωρήσεις ώστε «να διασωθεί η ΠΓΔΜ ως ενιαίο κράτος».
Δεν υπάρχει όμως κανένα περιθώριο άλλης ελληνικής υποχώρησης.

Όλο το άρθρο : http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11826&subid=2&tag=8333&pubid=648429

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλβανικός επεκτατισμός είναι η κύρια αιτία αναταραχών στη Βαλκανική και ως εκ τούτου πρέπει διαρκώς να έχουμε τα μάτια μας δεκατέσσαρα.
Σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η υπόθεση του ονόματος των Σκοπίων η πλέον ενδεδειγμένη στάση είναι Ελληνική ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ, και πάλι ΒΕΤΟ, και γιατί όχι ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΟ ΤΕΡΜΑΤΙΣΜΟ των .... στημένων και ανούσιων διαπραγματεύσεων.