Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΒΕΤΟ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ

«Βέτο και για την ένταξη στην Ε.Ε.»

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 11-4-08

Δηλώσεις Καραμανλή για την περίπτωση που δεν λυθεί το Σκοπιανό.

Την πρόθεσή του να ασκήσει βέτο και στην ένταξη των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση εάν δεν υπάρξει λύση στην υπόθεση της ονομασίας εξέφρασε χθες στη Βουλή ο κ. Καραμανλής σε μία συζήτηση κατά την οποία υπήρξε σκληρή αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

«Θέλουμε την ένταξη των γειτόνων μας στο ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή οικογένεια, όμως συμμετοχή στο διεθνές γίγνεσθαι χωρίς σεβασμό στους διεθνείς κανόνες δεν γίνεται», είπε ο ο Πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως «ο διπλωματικός πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα» και προειδοποίησε προσωπικά τον Κώστα Καραμανλή να μην προσπαθήσει να συγκαλύψει τα εσωτερικά προβλήματα που δημιούργησε η πολιτική του κάνοντας επίκληση των εξωτερικών θεμάτων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης δεν μπορούν να κρύψουν τα λάθη της στην πορεία των διαπραγματεύσεων της τελευταίας περιόδου, ενώ επέκρινε την ηγεσία του ΥΠΕΞ λέγοντας ότι «εμφανίζεται να αποδέχεται και πάλι την ουσιαστική διαμεσολάβηση των ΗΠΑ παρακάμπτοντας και παραμερίζοντας τον ΟΗΕ». Υπενθύμισε τέλος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν εκείνη που έγκαιρα χάραξε την «κόκκινη γραμμή» που αποδέχτηκε η κυβέρνηση, και την τήρησε στο Βουκουρέστι».

Την έντονη ανησυχία τους για τις γενικότερες εξελίξεις στα Βαλκάνια εξέφρασαν οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα υποστήριξε ότι αποκαλύφθηκαν οι εξαιρετικά άγριες και τρομοκρατικές προθέσεις των ΗΠΑ απέναντι στους λαούς της περιοχής. Ο Αλέκος Αλαβάνος τάχθηκε υπέρ ενός σύνθετου γεωγραφικού προσδιορισμού για τα Σκόπια και διαφώνησε με τη μεταφορά του διαπραγματευτικού πεδίου από τον ΟΗΕ στις ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος και είχε ζητήσει τη συγκεκριμένη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, επέκρινε την κυβέρνηση ότι με τη στάση της στην ουσία αποδέχεται το όνομα «Μακεδονία» ενώ πρότεινε για ακόμα μία φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από «μηδενική βάση».

1 σχόλιο:

Μακεδών είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ