Τρίτη 22 Απριλίου 2008

ΜΟΝΟ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΔΙΑΛΑΞΙΑ ΘΑ ΛΥΣΗ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΣΕΙ ΑΛΛΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ

Καταγγελία Τσερβένκοφσκι κατά της Ελλάδος στον ΟΗΕ


Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 21-4-08

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσρβένκοφσκι, απέστειλε σήμερα επιστολή προς τον γγ του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι Μουν, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι: «Οι αντιρρήσεις που προέβαλε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την επίδοση πρόσκλησης στην ΠΓΔΜ για ένταξη στη Συμμαχία, αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας».

Στην επιστολή του ο κ. Τσερβένκοφσκι, αναφέρει:

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπό την αιγίδα Σας διεξάγεται η διαδικασία σύμφωνη των Αποφάσεων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας, καθώς και της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, εκμεταλλεύομαι αυτή την ευκαιρία για να σας ενημερώσω για τα εξής:

Η Δημοκρατία της Μακεδονίας, παρά το παράλογο του ζητήματος της ονομασίας, συμμετέχει ενεργά, εποικοδομητικά και με αφοσίωση στη διαδικασία που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με τη διαμεσολάβηση του προσωπικού Σας απεσταλμένου, πρέσβη Μάθιου Νίμιτς. Επ' αυτού, η Δημοκρατία της Μακεδονίας τηρεί συνεπώς τις ανειλημμένες νομικές δεσμεύσεις και επιβεβαιώνει την εποικοδομητικότητά της με αρκετές προτάσεις και υποχωρήσεις που έχει πράξει κατά τη διάρκεια αυτής της πολυετούς διαδικασίας», αναφέρει ακόμη ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ στην επιστολή του αυτή προς τον γγ του ΟΗΕ.

«Δυστυχώς, η άλλη πλευρά δεν επιδεικνύει την ίδια αφοσίωση στις ανειλημμένες δεσμεύσεις, γεγονός που επιβεβαιώθηκε με την πρόσφατη κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας» προσθέτει ο κ. Τσερβένκοφσι, ο οποίος στην επιστολή παραθέτει το σχετικό άρθρο στο οποίο αναφέρεται:

«Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην αίτηση εισδοχής ή στη συμμετοχή του Δευτέρου Συμβαλλομένου Μέρους ως μέλους σε διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς στους οποίους το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος είναι μέλος. Το Πρώτο Συμβαλλόμενο Μέρος, εν τούτοις, διατηρεί το δικαίωμα να αντιταχθεί σε οποιαδήποτε συμμετοχή από τις προαναφερθείσες, εάν, και στο μέτρο που, το Δεύτερο Συμβαλλόμενο Μέρος πρόκειται να αναφέρεται σε τέτοιους οργανισμούς ή θεσμούς διαφορετικά από ό,τι στην παράγραφο 2 της αποφάσεως 817 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο κ. Τσερβένκοφσκι αναφέρει προς τον κ. Μπαν Κι Μουν ότι «παρά τη συγκεκριμένη δέσμευση, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την 2η έως την 4η Απριλίου του 2008, η Ελλάδα αντιτέθηκε στην πρόσκλησή μας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, θέτοντας ως όρο για την επίδοση της πρόσκλησης, την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης για τις διαφορές για την ονομασία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παραβιάζοντας άμεσα το προαναφερθέν άρθρο. Με την υπογραμμισθείσα κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας, καθώς και την καταπάτηση ενός εκ των θεμελιωδών αρχών του διεθνούς Δικαίου (pacta sunt servanda) τίθεται σε κίνδυνο και υποσκάπτεται σοβαρά η συμπεφωνημένη στο άρθρο 5 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας διαδικασία, καθώς και οι Αρχές της Χάρτας του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα, η Δημοκρατία της Μακεδονίας κρίνει ότι αυτή η συμπεριφορά της Ελλάδας δύναται να προκαλέσει μακροπρόθεσμες αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να Σας ενημερώσω ότι από την πλευρά μας έχει αποσταλεί διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα εξαιτίας της κατάφωρης παραβίασης του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όπου, μεταξύ άλλων, υποδεικνύονται και τα πιθανά επακόλουθα».

Τέλος ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, ζητά από τον γγ του ΝΑΤΟ να κοινοποιήσει την επιστολή αυτή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις χώρες-μέλη του Οργανισμο

Δεν υπάρχουν σχόλια: