Παρασκευή 11 Απριλίου 2008

ΣΩΣΤΗ Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ κου ΣΑΜΑΡΑ ....... ΑΛΛΑ ΜΕΤΡΑΕΙ ΑΥΤΗ ΤΟΥ κου ΜΠΡΑΙΖΑ

Αιχμές για την αμερικανική στάση και τα Σκόπια

Πηγή : EΘΝΟΣ 11/4/08

Σημαντική παρέμβαση στα μεγάλα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής, αλλά και των ελληνοαμερικανικών σχέσεων έκανε, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο Αντώνης Σαμαράς συμμετέχοντας μάλιστα στο ίδιο πάνελ με τον Αμερικανό βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών Μ. Μπράιζα.

Ο κ. Σαμαράς, αντλώντας επιχειρήματα από την ίδια την αμερικανική πραγματικότητα, αναφέρθηκε στο Σκοπιανό προβάλλοντας πειστικά την ελληνική θέση.

Υπενθύμισε την κατακραυγή και τις αντιδράσεις, που προκλήθηκαν στις ΗΠΑ τις προηγούμενες ημέρες από τη διαφήμιση μπίρας, που παρουσίαζε έναν χάρτη του 1830, όπου το Τέξας, η Καλιφόρνια και άλλες νότιες πολιτείες των ΗΠΑ εμφανίζονταν ως τμήμα του Μεξικού.

«Σκεφθείτε πού θα είχε φθάσει η αντίδραση της ίδιας της Ουάσιγκτον, εάν την πρόκληση αυτή την είχε κάνει όχι μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά η κυβέρνηση του Μεξικού», διερωτήθηκε ο κ. Σαμαράς, τονίζοντας ότι την ίδια συμπεριφορά και μάλιστα από την επίσημη FYROM αντιμετωπίζει καθημερινά η χώρα μας.

Οσο για το επιχείρημα ότι η FYROM είναι ένα μικρό κράτος, ο βουλευτής της ΝΔ τόνισε ότι η «εχθρική συμπεριφορά» δεν έχει σημασία αν προέρχεται από χώρα «μικρή ή μεγάλη» και υπενθύμισε ότι και η Κούβα είναι μικρή, αλλά οι ΗΠΑ διατηρούν εναντίον τους εμπάργκο για 45 χρόνια.

Η διεύρυνση

Ο κ. Σαμαράς επεσήμανε ότι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν πρέπει να αποτελεί «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για τις χώρες που πρόκειται ή φιλοδοξούν να ενταχθούν και έκανε λόγο για χώρες που η περισσότερη δημοκρατία οδηγεί σε ανατροπή του κοσμικού καθεστώτος και αντί να εντάσσεται στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς, αλληθωρίζει στο ριζοσπαστικό Ισλάμ.

Σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι και η Ελλάδα και η Δ. Ευρώπη επιθυμούν τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας, επισημαίνοντας όμως (απευθυνόμενος εμμέσως στον κ. Μπράιζα) ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να σταθεροποιηθεί το Ιράκ, που δημιούργησε μακροχρόνια ανασφάλεια και κερδοσκοπικές πιέσεις.

«Ολη η Ευρώπη προσβλέπει στο να τελειώσει ο πόλεμος στο Ιράκ, να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιοχή, να πέσει η τιμή του πετρελαίου. Ειδικά η Ελλάδα, που είναι χώρα με μεγάλη και ισχυρή ναυτιλία, έχει κάθε λόγο να προσβλέπει σε συνθήκες που ευνοούν τις θαλάσσιες μεταφορές πετρελαίου», επεσήμανε ο κ. Σαμαράς.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Κε Σαμαρά καλά μας τα λές, αλλά αν δε με απατά η πρόσφατη μνήμη μου, εσύ ήσουν ο καθ' ύλην αρμόδιος όταν άρχισε να εκδηλώνεται αυτό το πρόβλημα.

Δεν ήσουν δεόντος αποτελεσματικός τότε με αποτέλεσμα το χτένι να φτάσει στο κόμπο.

Τώρα προσπαθείς να μας κάνεις το δάσκαλο λογαριάζοντας χωρίς το ξενοδόχο.