Σάββατο 5 Απριλίου 2008

ΠΑΛΙ ΔΕΚΑΝΙΚΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ

Στην Αθήνα πιστεύουν ότι το Παρίσι, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, διαθέτει μια έμπειρη και ευέλικτη διπλωματία που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και τις κόκκινες γραμμές και δεν στοχεύει στην επιβολή των δικών του ιδεοληψιών.

Ελλάς - Γαλλία συμμαχία μετά το Βουκουρέστι

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 5-4-08


Στις καλές σχέσεις με τον Σαρκοζί ποντάρει τώρα η κυβέρνηση για λύση στο Σκοπιανό.
Στη μεσολάβηση Σαρκοζί προς τα Σκόπια ποντάρει τώρα η κυβέρνηση η οποία επεξεργάζεται τη στρατηγική της επόμενης ημέρας μετά το βέτο στο Βουκουρέστι.

Για τη διαμόρφωσή της λαμβάνει υπόψη της ορισμένα δεδομένα που υπάρχουν ήδη στο τραπέζι:
Πρώτον, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αφενός βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο- και άρα εκ των πραγμάτων απομακρύνουν την προσοχή τους από την εξωτερική πολιτική-, αφετέρου έχουν σε μεγάλο βαθμό χάσει την αξιοπιστία τους ως διαμεσολαβητές τόσο έναντι της FΥRΟΜ όσο και έναντι της Ελλάδος.
Δεύτερον, τα Σκόπια επίσης εισέρχονται σε προεκλογική περίοδο. Βάσει του Συντάγματός τους, η διάρκειά της είναι δύο μήνες. Εάν προστεθεί και περίπου ένας μήνας που χρειάζεται για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού, μπορεί κανείς εύκολα να συμπεράνει πως στο επόμενο τρίμηνο τουλάχιστον - διότι ακολουθεί και η θερινή ραστώνη- δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική επανέναρξη τών υπό τον κ. Νίμιτς συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας. Η γαλλική προεδρία.
Το τρίτο και σημαντικότερο δεδομένο που υπολογίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών- κυρίως μετά την ευρωπαϊκή αφύπνιση που σημειώθηκε στο Βουκουρέστι και τη δυναμική επανεμφάνιση του γαλλογερμανικού άξονα- είναι η ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την 1η Ιουλίου από τη Γαλλία.

Ήδη έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Παρισίων- κάτι που έγινε φανερό από τις υπέρ της Ελλάδος τοποθετήσεις του προέδρου Σαρκοζί στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου. Η Γαλλία, φυσικά, δεν πρόκειται να δραστηριοποιηθεί στο θέμα του ονόματος μονάχα διότι «κατανοεί την ελληνική θέση» αυτό είναι το λιγότερο. Απλούστατα, όπως έλεγαν διπλωματικές πηγές, γνωρίζει να μετρά χρονοδιαγράμματα. Ξέρει δηλαδή ότι αυτή, ως προεδρία, θα κληθεί να χειρισθεί το ελληνικό βέτο τον ερχόμενο Δεκέμβριο, στην περίπτωση που δεν έχει επιλυθεί η εκκρεμότητα μεταξύ Ελλάδας και FΥRΟΜ, καθώς η Αθήνα έχει δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει σε προσδιορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για τα Σκόπια χωρίς λύση.

Το Παρίσι, σε αντίθεση με την Ουάσιγκτον, διαθέτει- λένε οι ίδιες πηγές- ένα μεγάλου ατού εφόσον επιχειρήσει να διευκολύνει τη διαδικασία υπό τον κ. Νίμιτς: μια έμπειρη και ευέλικτη διπλωματία, που αντιλαμβάνεται τις καταστάσεις και τις κόκκινες γραμμές και δεν στοχεύει στην επιβολή των δικών του ιδεοληψιών.

Η στάση των Σκοπίων.

Ωστόσο, υπάρχουν μέχρι την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων- και εφόσον υπάρξουνπολλοί άγνωστοι παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η στάση των Σκοπίων. Διπλωματικές πηγές θεωρούν ότι είναι πιθανόν να δούμε κορύφωση εθνικιστικών φωνών, αλλά και ανακίνηση ζητήματος «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, με μπαράζ προσφυγών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου.

Οι ίδιες πηγές, πάντως, δεν θεωρούν πιθανή την καταγγελία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, καθώς υπάρχει στα Σκόπια ο φόβος για παύση στη χορήγηση βίζας και στην απόσυρση των επενδύσεων, για τα οποία η κ. Μπακογιάννη έχει διαβεβαιώσει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα. Όμως, όπως λένε διπλωματικές πηγές, μια επιθετικότητα από την πλευρά των Σκοπίων μπορεί με τη σειρά της να δημιουργήσει εθνικιστικά αντανακλαστικά και στην Ελλάδα, δυσκολεύοντας προοπτικά την οποιαδήποτε δυνατότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευθεί και οδηγώντας την σταδιακά σε όλο και πιο σκληρή θέση.

Ο μεγάλος φόβος, λοιπόν, είναι ο «εγκλωβισμός» στο βέτο - και γι΄ αυτό τόσο ο κ. Καραμανλής με το διάγγελμά του όσο και η κυρία Μπακογιάννη επαναλαμβάνουν σταθερά ότι στόχος είναι η λύση- και κατ΄ ιδίαν απευθύνουν εκκλήσεις για ψυχραιμία.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θα πρέπει κάποτε να αντιληφθούμε ότι τα εθνικά μας θέματα αφορούν μόνο εμάς και κανένα "σύμμαχό" μας.

Θα πρέπει να αποβάλουμε την εντύπωση που έχουμε ότι τα προβλήματά μας θα τα επιλύσουν το ΝΑΤΟ ή η ΕΕ.

Η διαχείριση των εθνικών θεμάτων είναι αποκλειστικά εθνική ευθύνη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με πνεύμα εθνικής ομοψυχίας, προσβλέποντας μόνο στο εθνικό συμφέρον, χωρίς να μας ενδιαφέρει αν συμφωνούν ή όχι οι "σύμμαχοι".

Παράλληλα όμως δεν θα πρέπει η οποιαδήποτε επιτυχία μας, έστω και ασήμαντη όπως το ΒΕΤΟ, να αποτελεί πολιτική τροφή για εσωτερική κατανάλωση.

Η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να θέση εξ αρχής το δίλημμα στα Σκόπια : Μακεδονία και διάλυση/βορά Αλβανών και Αμερικανών ή Σκοπιανή Δημοκρατία και ΝΑΤΟ/ΕΕ.

Μόνο έτσι η διαπραγμάτευση του ονόματος των Σκοπίων θα είχε απόλυτη επιτυχία για την Ελλάδα.