Δευτέρα 14 Απριλίου 2008

ΑΛΛΟ ΡΟΥΖΒΕΛΤ .... ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΠΟΥΣ

ΤΟ «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ» ΕΠΙ ΡΟΥΖΒΕΛΤ

«Προκάλυμμα επιθετικών διαθέσεων κατά της Ελλάδας»


Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ 14-4-08

«Προκάλυμμα επιθετικών διαθέσεων έναντι της Ελλάδας», θεωρούσε οποιαδήποτε συζήτηση περί «μακεδονικού έθνους» το 1944 η κυβέρνηση Ρούζβελτ με εγκύκλιο που είχε υπογράψει ο τότε υπουργός Εξωτερικών Έντ. Στετίνιους.

ΜΠΟΡΕΙ ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ να προκάλεσε αγανάκτηση στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα με την... ανακάλυψη «μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» στα Σκόπια, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι.

Το 1944, επί κυβέρνησης Ρούζβελτ- όπως προκύπτει από έγγραφα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ- είχε κυκλοφορήσει σε όλες τις διπλωματικές αποστολές των ΗΠΑ εγκύκλιος με την υπογραφή του τότε υπουργού Εξωτερικών Έντ. Στετίνιους όπου χαρακτηριστικά αναφερόταν: Οποιαδήποτε συζήτηση περί «μακεδονικού έθνους, «μακεδονικής πατρίδας», ή «μακεδονικής εθνικής συνείδησης» αποτελεί «αδικαιολόγητη δημαγωγία». Στην εγκύκλιο μάλιστα τονιζόταν πως τέτοια δημαγωγία ήταν «προκάλυμμα επιθετικών διαθέσεων έναντι της Ελλάδας».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις βούρτσες με τις οδοντόκρεμες, διότι δεν υπάρχει στοιχείο συσχετισμού των δύο Αμερικανών προέδρων.
Τι να συγκρίνει κανείς την οξυδέρκεια και την οραματικότητα του πρώτου με την ηλιθιότητα και την σκοτοδίνη (vertigo) του δεύτερου;

Για τον λόγο αυτό η συγκεκριμένη αμερικάνικη εγκύκλιος, έστω και σημαντική, δεν αποτελεί ελληνικό διαπραγματευτικό πλεονέκτημα.