Κυριακή 15 Ιουνίου 2008

ΝΕΑ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

Νέα πρόταση Νίμιτς για το όνομα

Επιθυμία ΗΠΑ και Ατλαντικής Συμμαχίας, η ΠΓΔΜ να προλάβει το νατοϊκό τρένο

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 15-6-08
Η ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην ΠΓΔΜ, σήμερα, με τις επαναληπτικές εκλογές στις περιοχές όπου σημειώθηκαν επεισόδια πριν από δύο εβδομάδες, λειτουργεί ως αφετηρία περιόδου έντονης κινητικότητας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Ηδη, ο ειδικός μεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών κ. Μάθιου Νίμιτς φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος για την κατάθεση νέας πρότασης, συναντώντας μέσα στην εβδομάδα τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ. Δεν αποκλείεται να κομίσει νέα πρόταση σε περίπου δύο εβδομάδες, οπότε αναμένεται σε Αθήνα και Σκόπια. Ταυτόχρονα, η περίοδος «ψυχρότητας» στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, που ακολούθησε μετά το Βουκουρέστι και το ελληνικό βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος της. Η Ουάσιγκτον ζήτησε να υπάρξει συνάντηση στις 24 Ιουνίου, στο περιθώριο της συνόδου δωρητών για την Παλαιστίνη, στο Βερολίνο, μεταξύ της επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Κοντολίζα Ράις και της υπουργού Εξωτερικών κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

Πιέσεις
Οι ΗΠΑ, όπως και η ηγεσία της νατοϊκής διοίκησης, έχουν διατυπώσει την επιθυμία να δουν το θέμα της ονομασίας να επιλύεται έως τις 9 Ιουλίου, προκειμένου η ΠΓΔΜ να προλάβει το νατοϊκό τρένο μαζί με την Αλβανία και την Κροατία, που τότε θα υπογράψουν το Πρωτόκολλο ένταξης στη Συμμαχία. Η Αθήνα επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Ωστόσο, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών που επιδίωξε η αμερικανική πλευρά δείχνει ότι η Ουάσιγκτον δεν θα εγκαταλείψει τις προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή. Αναμένεται λοιπόν ότι οι αμερικανικές πιέσεις θα επανέλθουν και πιθανότατα περισσότερο έντονες αυτή τη φορά. Στη δεδομένη χρονική στιγμή, δυτικοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι η όποια λύση προκύψει από τη διαπραγμάτευση θα είναι καλό να υιοθετηθεί για κάθε χρήση, προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα στο μέλλον, αλλά και διαφωνίες με κάθε αφορμή για το εάν θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις η νέα ονομασία, όπως θα υποστηρίζει η Ελλάδα ή η συνταγματική, όπως θα επιμένουν τα Σκόπια. Ταυτόχρονα, φαίνεται να αυξάνονται οι χώρες που, ενώ έχουν αναγνωρίσει την ΠΓΔΜ ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», δηλώνουν προθυμία να υιοθετήσουν όποιο πλαίσιο συμφωνηθεί ως λύση μεταξύ των δύο χωρών.

Η εμμονή των Σκοπίων να επιμένουν σε αναγνώριση «μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας», ως προϋπόθεση για την επίλυση του θέματος της ονομασίας, φαίνεται ότι δεν προβληματίζει μόνο την Αθήνα, αλλά και άλλους. Και πάλι, δυτικοί διπλωμάτες επισημαίνουν ότι εάν η συζήτηση για εξεύρεση λύσης εκτραπεί σε τέτοιες παραμέτρους, δεν πρόκειται να βρεθεί λύση ποτέ. Η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι καθορισμένο και σαφές και δεν περιλαμβάνει θέμα εθνότητας ή γλώσσας. Οπως επισημαίνουν δε πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, δεν μπορεί να υπάρξει καμιά τέτοια αναφορά σε επίσημο έγγραφα, διότι, πέραν όλων των άλλων, θα προκαλούσε ένταση στις σχέσεις με τη Βουλγαρία.

Μέσα στις επόμενες ημέρες, καθώς θα προχωρήσει ο σχηματισμός κυβέρνησης στα Σκόπια, αναμένεται να δοθούν τα πρώτα δείγματα γραφής που θα ακολουθήσει εφ’ εξής η πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ. Οπως αναφέρουν πηγές των Σκοπίων, ο τρόπος με τον οποίο διενεργήθηκαν οι εκλογές και οι συστάσεις και παρατηρήσεις σε ιδιαίτερα έντονο ύφος που ακολούθησαν, τόσο από διεθνείς οργανισμούς, όσο και από κυβερνήσεις δυτικών χωρών, προκάλεσαν έντονη ανησυχία στο εσωτερικό της χώρας και ανασφάλεια ως προς την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική.

1 σχόλιο:

Μακεδών είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ