Κυριακή 29 Ιουνίου 2008

ΝΕΕΣ ΑΛΥΤΡΩΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΑΝΩΝ

Ζήτημα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα θέτει η ΠΓΔΜ Αιχμές για φιλελληνικές θέσεις στο νεότερο σχέδιο Νίμιτς από τα ΜΜΕ των Σκοπίων.

ΠΗΓΗ: Καθημερινή 29-6-08
Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί των Σκοπίων μετέδωσαν ότι ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά τη συνάντηση του σήμερα το απόγευμα στα Σκόπια με τον ειδικό εκπρόσωπο του γ.γ του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς έθεσε θέμα «μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Α1, οι συναντήσεις που πραγματοποίησε ο κ. Νίμιτς σήμερα στα Σκόπια, ήταν εξαιρετικά δύσκολες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «A1», «για πρώτη φορά, μετά από 18 χρόνια, τα Σκόπια, μέσω του κ. Γκρούεφσκι ζήτησαν από τον κ. Νίμιτς, να ασχοληθεί και με το ζήτημα της μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, το ζήτημα των δικαιωμάτων των Μακεδόνων στην Ελλάδα, το ζήτημα της επιστροφής των περιουσιών των Μακεδόνων, οι οποίες κατασχέθηκαν αφότου αυτοί εκδιώχθηκαν από την Ελλάδα μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου, και το ζήτημα της χορήγησης διπλής υπηκοότητας σε αυτούς».

Την ίδια πληροφορία μετέδωσε σε ρεπορτάζ του και ο φιλοκυβερνητικός σταθμός των Σκοπίων «Σίτελ».

Ο τηλεοπτικός σταθμός «Α1» μετέδωσε ακόμη ότι «όλα δείχνουν ότι το νεότερο σχέδιο που ο κ. Νίμιτς παρουσίασε, χθες στην Αθήνα και σήμερα στα Σκόπια, εμπεριέχει πολλές φιλελληνικές θέσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι διαμετρικά αντίθετες με τις θέσεις της κυβέρνησης της Μακεδονίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Νίμιτς πιθανότατα ζητά στην τελευταία του ιδέα, μία ονομασία για ευρύτερη διεθνή χρήση. Παραμένει το ζήτημα για την αλλαγή του διαβατηρίου, ενώ πολύ πιθανόν, στο εσωτερικό η συνταγματική ονομασία δε θα αλλάξει, σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας».

Επιπρόσθετα, σε σχετική αναφορά του τηλεοπτικού σταθμού «Κανάλι 5» σημειώνεται ότι ο κ. Νίμιτς, στο τελευταίο σχέδιό του προτείνει η ονομασία που θα συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές να χρησιμοποιείται διεθνώς, ακόμη και από τις χώρες που ήδη έχουν αναγνωρίσει τη χώρα υπό τη συνταγματική της ονομασία, η οποία (συνταγματική ονομασία) θα χρησιμοποιείται μόνο στο εσωτερικό και θα αναγράφεται στα διαβατήρια των πολιτών της ΠΓΔΜ.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Για μια φορά ακόμα εκφράζεται έκδηλα η πρόθεση των Σκοπιανών για την γραμμή που προτίθενται να ακολουθήσουν μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων περί του ονόματος του κρατιδίου των.

Είναι πρόδηλο ότι θα διεκδικήσουν πέραν της καπήλευσης της Ελληνικής Μακεδονικής ιστορίας και άλλα οφέλη που θα προέρχονται καθαρά και μόνο από την ονομασία του κρατιδίου άν αυτή τελικά περιλαμβάνει το όναμα Μακεδονία σε οποιαδήποτε σύνθετη ονομασία.

Γι' αυτό η Ελληνική πλευρά δεν πρέπει να αποδεχτεί ονομασία που εμπεριέχει την λέξη Μακεδονία.

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ του ΒΑΡΔΑΡΗ είναι η πλέον κατάλληλη ονομασία που θα τους αποτρέψει από περαιτέρω αξιώσεις.

Ελπίζουμε πως στην ελληνική διπλωματία θα κυριαρχήσει η λογική του μακροπρόθεσμου εθνικού συμφέροντος και όχι των βραχυπρόθεσμων προσωπικών φιλοδοξιών.

Μακεδών είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

http://www.youtube.com/watch?v=sZxg2o7YB3g