Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

ΟΙ ΞΕΝΟΦΕΡΤΕΣ "ΜΕΤΣΚΕΣ" ΚΑΙ Η ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ


Πριν λίγο καιρό η Έδεσσα ρυπάνθηκε και πάλι αισθητικά και ηχητικά από τα καμώματα ορισμένων μασκοφόρων ενός περίεργου φορέα, ο οποίος εμφανίζεται ως συνεχιστής κάποιων ανύπαρκτων τοπικών (;) παραδόσεων.
Όπως θα έγινε αντιληπτό, στον σύλλογο «Μέτσκες» (=αρκούδες), στον οποίο πρωταγωνιστούν κάποια άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως «μακεντόντσι», μιας υπό κατασκευήν, εδώ και μερικά χρόνια, ψευτομειονότητας στον βορειοελλαδικό χώρο.
 Το άσχημο στην περίπτωση είναι ότι έχουν παρασύρει και έχουν εγγράψει στον εν λόγω σύλλογο και ορισμένους καλοπροαίρετους ή αφελείς συμπολίτες μας, οι οποίοι πιστεύουν ότι συμμετέχοντας συμβάλλουν στην διατήρηση της παράδοσης! 
Είναι λοιπόν καιρός να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα ώστε να διαλυθούν οι όποιες παρανοήσεις, ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Το θέμα της παράδοσης υποτίθεται ότι επιχειρεί να διατηρήσει αυτός ο σύλλογος. Στην Έδεσσα, όπως αποδείχθηκε, ουδέποτε υπήρχε τέτοιο έθιμο, όπου κάποιοι μεταμφιέζονται σε ...αρκούδες και χορεύουν στους δρόμους κάνοντας διάφορα σαχλά. Η άποψη επιβεβαιώνεται από την πλειοψηφία των παλιών ντόπιων Εδεσσαίων ότι τέτοιο «έθιμο» δεν υπήρχε ποτέ. Επομένως έχουμε να κάνουμε με κάτι ξενόφερτο, που σε ουδεμία περίπτωση μπορεί να γίνει αποδεκτό ως «έθιμο της τοπικής παράδοσης».


Η "Todorka" Τζάκρη έσυρε το χορό σε γιορτή ψευτομακεδόνων με αλυτρωτικά τραγούδια 
Τον χορό έσυρε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη - Στέλεχος του υπουργείου Πολιτισμού κατέγραψε το... έθιμο!
Την ώρα που υποτίθεται ότι Αθήνα και Σκόπια προωθούν συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος κάποιοι δείχνουν να μη μπορούν να κατανοήσουν το σύνθετο του θέματος.
Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους μακεδονικούς συλλόγους στη βόρεια Ελλάδα η επιλογή του... πολιτιστικού συλλόγου Αρκούδες Μέτσκες να γιορτάσει στις 30 Δεκεμβρίου τις τζουμπρίνκες στο δημοτικό στάδιο της Έδεσσας.
Η εκδήλωση έγινε χωρίς να έχουν πάρει άδεια από τον Δήμο και την Πυροσβεστική, καθώς στις γιορτές τους τραγουδούν τραγούδια με αλυτρωτικό περιεχόμενο.
«Προκαλούν το δημόσιο αίσθημα, αλλοιώνουν την εικόνα του Έλληνα Μακεδόνα» επισημαίνει χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο δήμαρχος Έδεσσας, Δημήτρης Γιάννου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: