Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

ΝΕΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΙΜΙΤΣ

Ακόμα μία εθνική ήττα θα υποστούμε από το κρατίδιο των Σκοπίων άν αποδεχθούμε σύνθετη ονομασία που να περιλαμβάνει την λέξη "Μακεδονία".

Με την πάροδο του χρόνου θα καταργηθεί απ' όλους το oποιοδήποτε άχρηστο για τους Σκοπιανούς συνθετικό του ονόματος και θα απλουστευτεί όπως ακριβώς συμβαίνει και τώρα (FYROM) μόνο στο συνθετικό "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ".

Γι' αυτό οποιαδήποτε ονομασία περιέχουσα την λέξη "Μακεδονία" θα πρέπει πάραυτα να απορριφθεί και να συνδιαστεί με ένα νέο ελληνικό ΒΕΤΟ στις οποιεσδήποτε μελλοντικές ενταξιακές διαδικασίες των Σκοπίων.

«Σοβαρότητα και υπευθυνότητα»
Πηγή: ΕΘΝΟΣ 9-10-08




Η Ντ.Μπακογιάννη ζήτησε από την ΠΓΔΜ στάση αντίστοιχη με την ελληνική για το νέο «πακέτο ιδεών» Νίμιτς





Οι εξελίξεις στην υπόθεση της ονομασίας της ΠΓΔΜ επιταχύνονται, μετά το νέο «πακέτο ιδεών» που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς στις δύο πλευρές, με κεντρικό σημείο το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=1694693

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απαίτηση της Ελληνικής κοινής γνώμης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων είναι μία και αδιαπραγμάτευτη :

ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας το τελευταίο πακέτο ιδεών για το όνομα των Σκοπίων
Ερωτηματικά για την ουδετερότητα Νίμιτς
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ ON LINE
Κυριακή, 19 Οκτωβρίου 2008 12:45

Ερωτηματικά για την ακεραιότητα του Μάθιου Νίμιτς ως αμερόληπτου διαμεσολαβητή εγείρει αποκάλυψη εγγράφου «φωτιά» της αμερικανικής πρεσβείας στα Σκόπια για τη δέσμη προτάσεων που παρουσίασε ο Αμερικανός διπλωμάτης στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα «Το Εθνος», έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και το Γενικό Επιτελείο των ΗΠΑ, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 2008, αποδεικνύει ότι η αμερικανική πλευρά ειχε προετοιμάσει την πρόταση διπλής ονομασίας και αφού τη συζήτησε με τους Σκοπιανούς, την παρέδωσε στον Μάθιου Νίμιτς για την παρουσιάσει στους διαπραγματευτές Ελλάδος και ΠΓΔΜ.

Ετσι, αποδεικνύεται ότι το τελευταίο «πακέτο Νίμιτς» που παρουσιάστηκε ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα και την ΠΓΔΜ από τον ειδικό μεσολαβητή του ΟΗΕ, αρχικά στις 11 Σεπτεμβρίου και στην τελική του μορφή στις 8 Οκτωβρίου, ήταν προϊόν αμερικανικής έμπνευσης και επεξεργασίας και το κυριότερο εν γνώσει της σκοπιανής πλευράς.

Όπως γραφει το «Εθνος», το αμερικανικό σχέδιο της 29ης Ιουλίου προέβλεπε την ονομασία «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας», εισάγοντας όμως μορφή διπλής ονομασίας, καθώς το νέο όνομα υποχρεωτικώς θα εφαρμοζόταν μόνο σε διεθνείς οργανισμούς και ενδεχομένως σε πολυμερείς συμφωνίες, και στις διμερείς σχέσεις θα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των χωρών ποιο όνομα θα χρησιμοποιούν.

Παράλληλα, ιδιαίτερα έμφαση δίδεται στην ικανοποίηση της βασικής διεκδίκησης των Σκοπίων για «μακεδονική» εθνικότητα και γλώσσα, ενώ ανησυχητική είναι η στάση της αμερικανικής πλευρά στο θέμα των λεγόμενων «Αιγαιατών Μακεδόνων», που προκλητικά εγείρει ο πρωθυπουργός των Σκοπίων.

Πιο συγκεκριμένα για το θέμα της εθνικής ταυτότητας, στο έγγραφο αναφέρεται ότι η γλώσσα και η εθνικότητα (nationality) θα καλούνται Μακεδονική (Macedonian), αλλά αυτό -σημειώνεται- «θα μπορούσε να διευθετηθεί σιωπηλώς, πιθανώς ως επισυναπτόμενο Παράρτημα σε μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ή σε μερικά άλλα εσωτερικά έγγραφα των Ηνωμένων Εθνών, που δεν υπόκειται στην ελληνική εξέταση/ έγκριση». «Η τελική διαπραγματευτική γραμμή (bottom line) είναι ότι η Μακεδονία χρειάζεται διασφαλίσεις ότι η γλώσσα, η εθνικότητα κλπ. θα συνεχίσουν να αποκαλούνται Μακεδονική και όχι ?Βορειομακεδονική?», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της αμερικανικής πρεσβείας, ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι επιθυμεί ο επιθετικός προσδιορισμός «Βόρεια» να μπει σε παρένθεση και η αναγνώριση της «Μακεδονικής γλώσσας και εθνικότητας» να είναι ρητή, παρά σιωπηρή. Τέλος, σημειώνεται, «θα ήθελε να περιορίσει τη χρήση της νέας ονομασίας, στους διεθνείς οργανισμούς που ήδη χρησιμοποιείται το FΥRΟΜ».

http://www.youtube.com/watch?v=2RTWkc2Ylfs